tiistai 24. maaliskuuta 2020

Tölkin sisäinen kevätsiivous

Meillä retkeilyauto (Tölkki) on ympärivuotisessa käytössä, ainoana autona. Talvimatkailua emme harrasta, joten autosta on riisuttu kaikki ylimääräinen painolasti pois. Kevään koittaessa, heti kun kelit on pysyvästi plussan puolella, alkaa auton keväthuolto ja -täyttö. Näin viikonloppureissuun voi hypätä vaikka vauhdista.

Imurointi

Imuroimalla auton sisältä, säästää huomattavasti polttoaineen kulutusta, kun painolastina ei kulje 10 kiloa hiekkaa. Imurointia kannattaa harrastaa läpi sulan ajan, vähintään samasta syystä.

Rättisulkeiset

Pyyhitään sisäpinnat kevyesti kostutetulla mikrokuituliinalla ja auton likaisuusasteesta riippuen, käytetään tähän tarvittaessa vaikka 10 puhdasta rättiä. Pinttyneeseen likaan tarvittaessa esimerkiksi mieto Pineline.

Toilette tai kotoisasti WC

Kasettivessan kasetin tarkastus ja huolto, silikonispray tai valkovaseliinia hajulukon kanteen. Hyllylle Chanel 5 muodon vuoksi.

Renkaat

Ajetaan renkaanvaihtoon. Kesäkumit alla radion volumeksi riittää puolet. Panosta renkaisiin. Lisää turvallisuutta, ajonautintoa ja oikeilla valinnoilla myös hiljaisuutta.

 

Täytä

Täytetään auto astioilla ja muilla mukana kulkevilla tarpeilla. Jos aiot täyttää auton skopaa myöten, muista turvallinen kiinnitys ja sekä sallitut painorajat (ajokortti ja auto)! Meillä ne on 3500kg molemmat.

Testaa sähkölaitteet ja pistokkeet

Testataan sähköpistokkeiden ja jääkaapin toimivuus. Meillä on kompressorijääkaappi, eli käy ja kukkuu vain sähköllä.

Testaa kaasulaitteet ja - lämmitys

Testataan kaasulieden ja -lämmityksen toimivuus. Meidän autossa ei ole sähköpatruunaa, eli sähköllä autoa ei voi lämmittää ilman ulkoista lämmitintä.

Kaasun koeponnistus

Ajetaan kaasun koeponnistukseen tai tehdään se esim. leirintäelueella järjestettävässä tapahtumassa, jossa tämä tarjolla. Vuosittain, turvallisuuden vuoksi.


Vesijärjestelmä ja desinfiointi

Kun kelit pysyy +5 yläpuolella, täytetään raikasvesitankkia ainakin sen verran, että pääsee testaamaan vesisysteemin toiminnan ja wc:n. Toivon mukaan vettä tulee hanoista eikä niiden vierestä, lattialle ei synny lätäkköä, hanaa kääntämällä saa myös lämmintä vettä ja auton alle ei synny yönkään aikana lampea. Ja pönttö vetää! Nämäkin tosin voi testata ennen jokaista reissua, varsinkin jos mukana kulkee joustamaton teini. Mikäli auton omaa raikasvesitankin vettä käyttää juomavetenä, desinfioisin sen esimerkiksi PURA TANK-tuotteella ohjeen mukaan.

Ovet, saranat ja tiivisteet

Ovien ja ikkunoiden saranat ja tiivisteet imuroidaan. Pyyhkiminen kostealla mikrokuituliinalla riittää, ja kuivumisen jälkeen kumitiivisteet pyyhitään talkkiin kastetulla pehmeällä sudilla, jolloin niistä tulee uuden veroiset. Toinen mahdollisuus on käyttää silikoniöljyä. Tässä tapauksessa kumitiivisteen varovainen pyyhkiminen öljyyn kastetulla liinalla on riittävä toimenpide. Saranoihin käytämme silikonispraytä.

Jääkaappi ja pakastin

Pestään ja kuivataan jääkaappi muistaen, ettei ovea saa koskaan sulkea tiiviisti kiinni kun se ei ole käytössä, jotta sisälle ei muodostu epämiellyttävää hajua. Jos ummehtunut haju on jo ehtinyt kylään, pestyn jääkaapin hyllylle laitetaan kertakäyttölautaselle runsaasti ruokasoodaa ja jääkaapin ovi kiinni. Haju on poissa 1-2 päivän päästä.

Istuimet, matot, tekstiilit

Ruokasooda (natriumbikarbonaatti) toimii erittäin hyvin neutraloimalla happamat kerrostumat, joita pöly ja lika muodostavat kuituihin, ja poistaa pahan hajun istuimista. Istuinten tekstiilipintojen, mattojen ja verhojen puhdistuksen ja pölyttämisen/imuroinnin jälkeen pinnalle sirotellaan ruokasoodaa. Aineen annetaan vaikuttaa vähintään tunnin ajan, minkä jälkeen tekstiilit imuroidaan.

Sivuteltat, markiisit yms. ulkopuoliset lisukkeet

Ennen reissukautta kannattaa pestä, kuivata, korjata ja kokeilla myös ulkoiset lisätarvikkeet, mukaanlukien markiisit, sivuteltat, etuteltat, takateltat, istuimet, pöydät, grillit, lämmittimet, nokkakärryt, polkupyörät, sähkökulkimet, pyörätelineet, letkut, pistoolit, häkit, aurinkovarjot, uimapatjat, ilmasohvat, pumput, pyöräilykypärät, flexit, vaarnat, thermacellit, ja kaikki muu tarpeellinen. Ei sitten niin vituta jos jokin on särki tai ei tullut mukaan. 

P.s. Muista painorajat. Ja pipo. Ja käsidesi. Ja räkämaski.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi sallittu anonyyminäkin. Kiitos kommentista!