tiistai 10. maaliskuuta 2020

Miten ja miksi iso perhe mahtuu pieneen retkeilyautoon?

Meidän 5,99m pitkään ja 2,05m leveään retkeilyautoon (tölkkiin) mahtuu aina paremmin, mitä joustavampi, rauhallisempi ja hiljaisempi on. Nippusiteet, jeesusteippi ja löysä pipo usein auttaa.

Tölkissämme virallisia nukkumapaikkoja on 3 ja turvavyöllisiä istuinpaikkoja 4. Poikittainen parivuode 200*140cm ja pöytäryhmästä kasattava sinkkupeti, joka kyllä krantummalle aikuiselle vaatii hieman hienosäätöä. Mutta kun on tarpeeksi väsynyt, nukkuu vaikka mutkalla vessan lattialla.


Olemme nukkuneet autossa sisällä yhden yön koko porukka, silloin meitä oli 2 isoa aikuista, 2 isoa lasta ja 2 keskikokoista lihaskimppukoiraa. Minä nukuin lattialla, en tiedä miksi. Mutta nyt voin kokemuksen syvällä rintaäänellä kertoa, että oikein hyvin voi nukkua yhden yön -0 asteessa ilman lämmitystä, -40 asteen talvimakuupussissa kyljellään, päällään 50kiloa koiraa, mahtumatta kääntää kylkeä. Selvinpäin. Tosin, en suosittele lonkkavaivaiselle. Valitan, en mahtunut ottamaan kuvaa.

Samalla hinnalla olisimme varmasti saaneet auton vaikka kymmenellä nukkumapaikalla, mutta tämä on makukysymys. Olemme edelleen niin tyytyväisiä autoon, että vaihtoon ei mene. Uudempi 2020 vuoden mallikaan ei vaihdu tähän. Siinä on jalaton pöytä ja niin pikkuruinenkin, että ei tule kuuloonkaan! Meidän 2018 vuoden mallin pöydällä voi tanssia vaikka ripaskaa ja mahtuu leipomaan pizzaa ja korvapuusteja!

Jääkaappi on 90l ja pakastinlokero 10l. Meillä mahtuu viikon ruoat kerralla. Harmaa- ja ruskeavesisäiliöt on muistaakseni 25l. Puhdasta vettä laitos imee 110l ja boileriin 10l.

Säilytystilaa on paljon, mutta ahtaasti asuessa kaikella on oltava tarkka paikkansa. Jos ei muuten, niin siksi, että kun tarvitset vaikka kuusiokoloavainta, niin tiedät missä säilytyslaatikossa se on, ja purat sen tieltä vain muut säilytyslaatikot, etkä tonnia irtotavaraa jonka joukosta etsit sitä yhtä.

Koska emme tällä perhekoolla voi talvimatkailla, on keittiössä hääriessä helppo komentaa pataljoona pihalle, tai nuoriso parisänkyyn telkkarin eteen ja mies saa jäädä kuskin penkkiin, jos on hiljaa ja liikkumatta. Kaksi ihmistä, oli ne pieniä tai isoja, ei voi liikkua ja levittäytyä tavaroineen yhtä aikaa keittiössä. Mutta tämä on jälleen maku- ja sopukysymys.

Vessa on hyvänkokoinen siihen tarkoitukseen mihin se on tehty. Me emme käytä siinä suihkua. Pitkillä paksuilla hiuksilla mahdotonta. Vaatii vähintään 500l vettä koska hoitoaine pakollinen että takut saa auki, ja ne hiukset on seinissä kiinni. Suihkuverhossa, joka on käytöstä poistettu, on laajennin, joka laajentaa verhon iholta pois, se ei sentään liimautuisi märkään ihoon kiinni. Hienoa niille, jotka suihkua käyttää.

Mitä tulee yleisesti määriin ja kokoihin, niin emme tarvitse niitäkään. Mitä vähemmän ja mitä pienempää - sen parempi! Ekologisuuteen emme pyri ensisijaisesti, mutta kierrätys, lajittelu ja monitoimisuus on kyllä arkipäivää. Käytämme kertakäyttöastioita, mutta nyt kun siihen tulee vuonna 2021 muutos, niin kotoa pitää muistaa ottaa aterimet matkaan! Pahvilautasia ja -mukeja käytämme edelleen. Onneksi kaasu on edullista ja ekologista käyttää, ja ainakin syyslomaviikolla 2019 lapissa (3 ihmisen ja 2 koiran bändillä) -6 asteessa ilman lämmintä vettä, emme saaneet kaasua kulumaan kuin n. 5kg! Eläimien takia piti pitää lämmöt 23 asteessa, koirien karvattomuuden takia.

Miten leiriydymme autolla? Lapset nukkuu teltassa auton vieressä ja aikuiset eläinlapsineen autossa. Tämän takia emme voi puskaparkkeilla tällä bändillä. Mutta jos mukana kulkee vain yksi lapsi, onnistuisi sekin. Tosin, olemme enemmän sosiaalisia leirintäaluetyyppejä ja ihan mielellämme tuemme kotimaanmatkailua, vaikka hinnoista joskus tuleekin purnattua. Tällöin ei kohtaa odotettu laatu hintaa.

Lisävuode onkin ostoslistalla parin vuoden sisään. Haluan tosin ehdottomasti ostaa sellaisen lisävuoteen, jota voi testata ja tietenkin sille sellaisen myyjän, joka sitä antaa kokeilla! Suosituksia otetaan vastaan, kiitos!

Miksi valitsimme pienen peltikuorisen retkeilyauton, emmekä lapsiperheenä matkailuvaunua tai matkailuautoa? Siksi että halusimme peltikuorisen ja uuden, jossa hinta-laatu kulkee käsikädessä. Koska emme ole merkkiuskollisia, eikä meillä ollut minkäänlaista karavaanailukokemusta tai taustaa ennen ensimmäisen auton hankintaa, niin oikeastaan oli ihan helppoa valita heti toinen näkemänsä auto. Vertailua kyllä tehtiin.. viikon ajan! Suosittelen kuitenkin kokeilemaan useita eri malleja ja merkkejä vuokraamalla niitä ensin. Mutta jos omaat yhtä kivenkovan uskon itseesi, niin toimi kuten me. Voi olla että olet yhtä tyytyväinenkin. Itseään siitä vain voi syyttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi sallittu anonyyminäkin. Kiitos kommentista!