Eläin matkustaa autossa

 Liikenneturva.fi

www.petenkoiratarvike.com
Turvallisin tapa on pukea koiralle kunnolliset turvavaljaat, jotka kiinnitetään autoon tukevasti joko turvavyöhön tai matkatavaran kiinnityslenkkeihin. Toinen suositeltava vaihtoehto on lemmikin kuljettaminen laadukkaalla ja tukevalla kuljetuslaatikolla, joka on myös kiinni autossa. Tämä on turvallisin vaihtoehto kissoille ja muille pienlemmikeille.


Koiraa, tai muutakaan eläintä, ei saa kuljettaa henkilöauton umpinaisessa tavaratilassa. Lemmikkiä saa kuljettaa tavaratiloissa, joissa on avoin yhteys matkustajatilaan (esim. farmariauto). Koira pitää tavaratilassa olla kytkettynä niin, ettei se pääse sieltä karkaamaan matkustajatilaan tai ulos ovia tai ikkunoita avattaessa. Matkustamossa eläintä ei saa päästää häiritsemään kuljettajaa ajon aikana. Kuljettaja ei ajaessaan saa pitää lemmikkiä sylissään.

Tavallisessa henkilöautossa lemmikki matkaa useimmiten matkustamossa tai auton avoimessa takatilassa. Koira tulee kytkeä turvavaljailla kiinni takapenkille. Turvavaljaita on tarjolla eri valmistajilta.

Autokäyttöön sopivat koiranvaljaat on tarkoitettu kestämään myös kolaritilanteissa. Lemmikkien tuotteilta laki ei edellytä testausta, mutta jotkut tuotevalmistajat testaavat itse tuotteita. Älä luota mainoslauseisiin, vaan arvioi itsekin tuotteen tukevuutta käyttäjän näkökulmasta.

Vahvarakenteiset valjaat tunnistaa siitä, että ne on tehty leveästä ja kestävästä turvavyö- tai kuormansidontanauhasta. Leveä nauha ja valjasrakenne jakavat voiman kohdistumista laajoille alueille, jolloin koiran mahdollisuudet selviytyä kolarista ovat paremmat. Suosi valjainvalinnassa metallisilla soljilla varustettuja valjaita.

Pienemmät eläimet matkustavat turvallisimmin kuljetuslaatikoissa, joka on kiinnitetty tukevasti autoon esimerkiksi turvavyöllä.

Pidä kaulapanta ja tunnistelaatat kiinni. Kolarin sattuessa lemmikki voi säikähtää ja juosta karkuun. Kaikki eivät osaa tarkistaa koiran mahdollista mikrosirua, ja siksi kaulapanta tunnistelaattoineen onkin paras tapa saada koira omistajalleen. Myös leirintäalueella karannut koira saadaan nopeammin kotiin, kun kaulapannasta löytyy voimassaoleva omistajan puhelinnumero.

Pidä koira aina kytkettynä leirintäalueella. Äläkä päästä toisten koirien lähelle, ellet kysy omistajalta lupaa. Vaikka karavaanarit voivat olla kaikkien kavereita, niin kaikki koirat eivät.

Koiranomistajan etiketti ulkoiluun

  • Ulkoiluta koiraasi vähintään kolme kertaa päivässä
  • Tarjoa koirallesi päivittäistä liikuntaa sen liikuntatarpeen mukaan
  • Hanki koirallesi ulkoilutukseen tarvittavat, asianmukaiset varusteet
  • Varmista, että varusteet ovat oikeankokoiset ja tarpeeksi kestävät, ettei koirasi pääse karkaamaan
  • Pidä kakkapusseja aina mukanasi
  • Pidä huoli siitä, että koirankakkaa ei jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa, näin määrää järjestyslaki
  • Pidä koirasi aina kytkettynä taajamassa ja muualla vapaana vain maanomistajan luvalla
  • Älä anna koirasi merkitä autonrenkaita, talojen seinustoja, patsaita, portinpieliä tai koristekasveja omaksi reviirikseen
  • Älä ulkoiluta koiraasi lasten leikkipaikoilla, uimarannoilla ja torialueilla
  • Käy koirapuistoissa ainoastaan terveen, rokotetun, madotetun ja hyvin käyttäytyvän koiran kanssa

Älä jätä eläintä kuumaan autoon!

Lämpöhalvauksen oireita koiralla ovat läähättäminen, levottomuus ja huono tasapaino. Se saattaa myös alkaa oksennella tai menettää tajuntansa. Tässä tapauksessa koiraa tulee pikaisesti viilentää vedellä ja juottaa. Mikäli koira käyttäytyy sekavasti, se kannattaa viedä mahdollisimman nopeasti eläinlääkäriin.

Suuri riski lämpöhalvaukselle on erityisesti automatkoilla ja koiran joutuessa odottamaan autossa. Auton lämpötila kohoaa nopeasti saunalukemiin, siitäkin huolimatta että ikkunat olisivat auki. Vaikka olisit jättänyt autosi varjoisalle paikalle, ota huomioon, että aurinko on saattanut vaihtaa paikkaa ja auto saattaa pian olla suorassa auringonpaisteessa. Älä anna koirasi odottaa kuumassa autossa – ethän itsekään menisi supiturkki päällä yli 80-asteiseen saunaan naisväen ostosreissun ajaksi.

HUOM! Jos huomaat apaattisen oloisen koiran yksin autossa, yritä löytää auton omistaja. Jos tämä ei helposti/nopeasti onnistu, ota välittömästi yhteyttä poliisiin (112).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi sallittu anonyyminäkin. Kiitos kommentista!