maanantai 7. kesäkuuta 2021

Puskaparkki - ohjeet

Meillä puskaparkit ei ole juurikaan kuuluneet kuvioihin, auton hetkellisen tilanahtauden takia.

5,99 metrinen pakettiauto majoittaa kyllä yhdeksi, huonosti nukutuksi yöksi 2 isoa aikuista, 2 isoa lasta, 2 keskikokoista koiraa ja 2 kissaa vessoineen. Mutta jos perhesuhteista haluaa pitää kiinni, niin turvalliselle leirintäalueelle teltta pystyyn ja lapset telttaan yöksi.

Nyt kun yksi aikuistunut teini ei enää reissuille osallistu, niin passaa jo tähyillä puskiakin, silloin kun leirintäaluetta tukeva maksullinen toiminta on estynyt. Ei ole enää niin hätäkään saada leirintäalueelta majoitusta, kun voi yöpyä puskassa. Todella harmillista ettei leirintäalueilla ole reaaliaikaista varaustilannetta!

Mitä on majoittuminen?
Majoittuminen on väliaikaista asumista. Majoittua voi hotelleissa, motelleissa, hostelleissa, teltoissa, ajoneuvoissa, puussa, vesikulkuneuvossa, tai vaikka alasti taivaan alla, jos paikalleen on tavaroillaan leiriytynyt.

Mitä on yöpyminen?
Yleisesti yöpymisen katsotaan kestävän illasta aamuun. Tätä pidempi oleskelu ei ole enää yöpymistä vaan leiriytymistä, vaikkei tavaroitaan olisikaan levitellyt ympärilleen.

Jos valitsemallasi pysäköintipaikalla kielletään leiriytyminen, niin ajoneuvossa saa kyseisellä alueella kuitenkin yöpyä yhden yön yli, ellei yöpymistäkin ole erikseen kielletty. Suomen laki kieltää pykälällä 17, ajoneuvon ajamisen väsyneenä.

17 § Ajoneuvon kuljettajaa koskevat yleiset vaatimukset
Ajoneuvoa ei saa ajaa se, jolta sairauden, vian, vamman, väsymyksen tai päihtymyksen vuoksi taikka muusta vastaavasta syystä puuttuu siihen tarvittavat edellytykset.
Finlex.fi

Mitä on leiriytyminen?
Leiriytymistä on kodinkaltaisen ympäristön luominen ympärilleen. Yksikin tuoli nostettuna autosta ulos, siinä istumistarkoituksessa, on leiriytymistä. Teltoista ja grilleistä puhumattakaan.

Leiriytyä ei saa siellä missä se kielletään, eikä alueelle, missä leiriytyminen aiheuttaa vähäistä suurempaa haittaa maanomistajan varsinaiselle maankäyttötarkoitukselle. Leiriytyä ei saa myöskään; piha-alueille tai piha-alueiden läheisyyteen, viljelyksille eikä muille erityiseen käyttötarkoitukseen otetuille alueille kuten puolustusvoimien alueille. Leiriytyminen on yleisesti kielletty myös yleisillä uimarannoilla (oltava lueteltu aina kunkin kunnan verkkosivuilla), luonnonsuojelualueilla ja kansallispuistoissa.

Leiriytyessäsi läväytät kaiken kansan nähtäväksi itsesi, omaisuutesi ja elintapasi. Yöpyessä matkailuajoneuvossasi ilman leiriytymistä, sinusta näkyy ja kuuluu vain kulkuneuvosi. Leiriytyessäsi kerrot itsestäsi enemmän ja viet alueelta enemmän tilaa, jonkun mielestä olet jopa vallannut musiikillasi, pyykeilläsi ja ruokatavoillasi koko alueen.

Leiriytyjä saa nauttia jokamiehenoikeuksista, esimerkiksi kerätä marjoja ja sieniä sekä onkia. Leiriytyessä tulee huomioida muut, ja ajatella ympäristöä sekä maanomistajan maan hallintaoikeutta. Telttojakin koskettaa kotirauhansuoja, joten telttoihin ei saa kajota tai tunkeutua.

Telttasauna
Saunateltata lasketaan leiriytymiseksi ja siihen pätee jokamiehenoikeudet. Saunateltan saa siis kasata sinne, minne nukkumiseenkin tarkoitetun teltan saa kasata. Saunateltan kiuas, joka on kuin perinteinen puukiuas minikoossa tulipesän luukulla, ei ole avotulta. Muistathan tuoda omat puut tullessasi, ja viedä tuhkat mennessäsi.

Tiesithän että kertakäyttö- ja hiiligrilli on avotulta!

Lakimuutoksia
Kunnilla ei ole enää vuoden 2003 jälkeen ollut oikeutta määrätä erikseen kunnan alueella leiriytymisestä vaan leiriytyminen jokamiehenoikeutena on voimassa valtakunnallisesti.

21.7.2020 uusi tieliikennelaki ei edellytä maanomistajan suostumusta lyhytaikaiseen leiriytymiseen. Luonnossa oleskelu ja leiriytyminen, kuten teltassa, ajoneuvossa tai veneessä yöpyminen on sallittua, jos siitä ei aiheudu vahinkoa tai haittaa maan omistajalle.


Liikennemerkkejä lisäkilpineen

Merkillä osoitetaan ajoradasta tiemerkinnöin erotettu alue, joka on varattu ajoneuvojen pysäköintiin tien sillä puolella, jolle merkki on pystytetty. Ajoradan ulkopuolella merkki on voimassa koko pysäköintialueella ellei tiemerkinnöin toisin osoiteta. Pysäköintiä koskevat rajoitukset on ilmaistava lisäkilvellä. Ajoneuvoa kuvaavalla lisäkilvellä (H12, H21 ja/tai H24) varustettuna merkki osoittaa, etteivät muulla kuin lisäkilvessä ilmaistulla ajoneuvolla saa pysäköidä alueelle. Merkissä voidaan osoittaa pysäköintipaikan tai -alueen numero- tai kirjaintunnus.

Liikennemerkin alapuolella voidaan käyttää suorakaiteen muotoista lisäkilpeä, jolla selvennetään liikennemerkin tarkoitusta tai kohdetta. Lisäkilpeä voidaan käyttää myös merkin vaikutusalueen tai voimassaoloajan määrittelemiseksi taikka vaikutuksen rajoittamiseksi.
Tulkinnan varaakin jää. Kun lisäkilpi kieltää asuntovaunuilla ja -asuntoautoilla yöpymisen, niin se ei kuitenkaan kiellä muilla ajoneuvoilla yöpymistä.

Huomaa ohjeistava, muttei kieltävä lisäkilpi!

Henkilökohtaisesti voisin yöpyä kyllä kyseisellä parkkialueella kaikille tutun näköisessä henkilö- tai pakettiautossa, mutta jo tehtaalla retkeilyautoksi rakennetulla, ikkunallisella pakettiautolla en halua lisäkilpeä uhmata. Jostain syystähän lisäkilpi on paikalle ilmestynyt!

Herrasmiessääntöjen mukaan ei turhia nipoteta. Leuka rintaan ja kohti uusia yöpymisen ja jopa leiriytymisen sallivia puskaparkkeja!

Omalla jokapäiväisellä toiminnallaan voi kyllä edesauttaa näitä lisäkilpiä lisääntymästä. Sillä yksinkertaisella motolla että; "tee muille, kuten haluaisit muiden tekevän itsellesi" tulee ihan vaivatta huomioineensa muut ja kunnioittavan ympäristöään. Jos jättäisimme jälkeemme vain jalanjäljet siellä, missä kukaan ei yritä ansaita elantoaan sillä, minkä päällä majoitut, niin näitä lisäkilpiä ei juuri olisi. Meillä olisi myös ihanat tienvarsiroskikset!


Kuorma ja pakettiautolla ajo kielletty

Lisää lisäkilpiä! Merkkiä vastaan ei saa ajaa minkäänlaisella pakettiautoksi rekisteröidyllä laitteella. Ei, vaikka kyseessä esimerkiksi tavallisesta henkilöfarmarista virallisesti kaksipaikkaiseksi pakettiautoksi muutettu, ulkoa täysin henkilöauton näköinen ajoneuvo.



Ajokielto koskee niin ikään myös useimpia lava-autoja sekä monia muitakin ulkonäöltään merkin symbolista poikkeavia laitteita.

Oman ajoneuvon ajoneuvoluokan voi selvittää esimerkiksi rekisteriotteesta!

Lisäkilvellä osoitetaan, että liikennemerkillä osoitettu kielto, rajoitus, määräys tai sääntö koskee vain lisäkilvessä ilmaistua ajoneuvoa. Jos kielto, rajoitus, määräys tai sääntö ei koske lisäkilvessä ilmaistua ajoneuvoa, lisäkilvessä käytetään tekstiä "Ei koske". Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää tekstillistä lisäkilpeä (H24).





Pysäköintipykäliä37 § Pysäyttämistä ja pysäköimistä koskevat kiellot

Ajoneuvoa ei saa pysäyttää eikä pysäköidä siten, että se vaarantaa turvallisuutta tai haittaa muuta liikennettä.

Ajoneuvoa ei saa pysäyttää eikä pysäköidä:

1) jalkakäytävällä, suojatiellä, pyörätiellä, pyörätien jatkeella eikä viiden metrin matkalla ennen suojatietä, risteävää pyörätietä tai risteävää pyörätien jatketta;

2) risteyksessä eikä viittä metriä lähempänä risteävän ajoradan lähintä reunaa tai sen ajateltua jatkoa ajoradalla;

3) niin lähellä rautatien tai raitiovaunun kiskoja, että siitä on haittaa kiskoliikenteelle;

4) siten, että liikennemerkki tai liikennevaloihin kuuluva opastin peittyy;

5) alikäytävässä eikä tunnelissa;

6) mäenharjalla tai näkyvyydeltään rajoitetussa kaarteessa taikka sellaisen läheisyydessä;

7) siellä, missä ajorata ennen risteystä on sulkuviivoin tai ryhmitysmerkein jaettu eri ajokaistoihin, eikä niin lähelle tällaista sulkuviivaa tai merkkiä, että ajo asianomaiselle ajokaistalle vaikeutuu;

8) maksulliselle pysäköintipaikalle maksua suorittamatta;

9) sulkuviivan kohdalle, jos ajoneuvon ja sulkuviivan väliin jää vähemmän kuin kolme metriä eikä ajoneuvon ja sulkuviivan välissä ole katkoviivaa;

10) liikenneympyrässä;

11) pyöräkaistalla tai linja-autokaistalla;

12) moottoritiellä tai moottoriliikennetiellä muualle kuin liikennemerkillä osoitetulle pysäköintipaikalle, palvelualueelle tai levähdysalueelle taikka liikennemerkillä merkitylle linja-auton pysäkille matkustajan ottamista tai jättämistä varten.

Pysäyttäminen on kuitenkin sallittua pakollisen liikenne-esteen, väistämisvelvollisuuden noudattamisen tai hätätilanteen vuoksi.

Polkupyörän tai mopon saa pysäyttää tai pysäköidä jalkakäytävälle ja pyörätielle. Muunkin ajoneuvon saa erityistä varovaisuutta noudattaen pysäyttää lyhyeksi ajaksi jalkakäytävälle tai pyörätielle ajoneuvoon nousemista, siitä poistumista, sen kuormaamista tai kuorman purkamista varten, jos läheisyydessä ei ole käytettävissä muuta pysäyttämiseen sopivaa paikkaa ja pysäyttämiseen on pakottavia syitä. Pysäytetty ajoneuvo ei saa kohtuuttomasti haitata jalkakäytävällä eikä pyörätiellä kulkemista. Kuljettajan on tällöin pysyteltävä ajoneuvonsa läheisyydessä ja tarvittaessa siirrettävä ajoneuvo paikkaan, jossa se ei häiritse muuta liikennettä.


38 § Pysäköimistä koskevat kiellot

Edellä 37 §:ssä säädetyn lisäksi ajoneuvoa ei saa pysäköidä:

1) kolmeakymmentä metriä lähempänä rautatien tasoristeystä;

2) kiinteistölle johtavan tien kohdalla tai muutenkaan siten, että ajoneuvoliikenne kiinteistölle tai sieltä pois oleellisesti vaikeutuu;

3) ajoradan reunan suuntaisesti pysäköidyn muun ajoneuvon kuin kaksipyöräisen polkupyörän tai mopon rinnalla;

4) siten, että pääsy toiseen ajoneuvoon tai sen kuljettaminen pois paikalta estyy;

5) taajaman ulkopuolella ajoradalla, jos tie on liikennemerkillä osoitettu etuajo-oikeutetuksi;

6) siten, että ajoneuvo on osittain liikenteenohjauslaitteella osoitetun pysäköintipaikan ulkopuolella;

7) pysäköintialueella muulla kuin liikenteenohjauslaitteella osoitetulla paikalla;

8) pelastuslain (379/2011) 11 §:ssä säädetyllä liikennemerkillä merkityllä pelastustiellä;

9) tien eri osia toisistaan erottavalla alueella.



Matkailuajoneuvolla liikkuvan kannattaa muistaa ero leiriytymisen ja yöpymisen välillä.
Caravan-lehti

Ja se kaikista tärkein! ÄLÄ TYHJENNÄ JÄTTEITÄSI LUONTOON! Yksittäisen kakkan voit ponnistaa sammaleen alle, kunhan huolehdit että se on papereineen peitetty. Mutta kemsa, harmaavesi ja kaikki muutkin roskat kuuluu huolehtia luonnosta pois! Kemsan voit kotonasikin tyhjentää omaan WC-pönttöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi sallittu anonyyminäkin. Kiitos kommentista!