keskiviikko 26. toukokuuta 2021

Karavaanarin pyykinkuivaus

Pyykinpesu ei ole karavaanarin ongelma. Nyrkkipyykki ja kauppakeskusten yleistyneet itsepalvelupesulat isompaankin tarpeeseen ovat reissun päällä omat suosikit, ja kolmantena sitten leirintäalueiden pyykkikoneet. Järjestys on tämä, johtuen siitä, että pesuloiden koneissa ei ole pesuaine- ja likajäämiä kuten leirintäalueiden koneissa saattaa olla. Valintakysymys, ja ihanaa, että monilla leirintäalueilla on pesukone käytettävissä pientä korvausta vastaan.

Pyykinkuivaus reissussa

Biltema, imukuppipyykkinaru
Uskoisin, että monen karavaanarin ja automatkaajan kesän etapit kohdentuu veden lähelle. Uimahallit, vesipuistot, uimarannat, maauimalat, yleiset saunat, telttasaunat, lohikosket, vuonot.. Meillä ainakin. 

Kesän reissuissa kannan tuplasti uikkareita mukana, että saa ruokatauon jälkeen kuivan uimapuvun päälleen kitinöittä. Pyyhkeetkin on suotavaa kuivattaa, ja nelipäisellä autokunnalla tämä tekee jo monta metriä. Koirien pyyhkeet mukaan lukien.

Ensimäiselle uimareissulle lähdettiin aivoitta ja eihän märät froteepyyhkeet intiaanikesän kosteassa kesäyössä kuivuneet sivupeilien päällä. Toiselle reissulle ostin Biltemasta halvan (6,50€) imukupein kiinnitettävän pyykkinaruhökötyksen, mutta aivot olin tälläkin reissulla jättänyt narikkaan. Eihän imukupit auton puisissa sisäosissa pysyneet, ja hiekkaiselle ulkopinnalle en raaskinut niitä edes kokeilla.

Fiamma CarryBike & EasyDry
Kolmannelle reissulle lähdettiin sitten järeän pelin kanssa. Ostin nimittäin olemassa olevaan Fiamman polkupyörätelineeseemme lisäosana myytävän pyykkitelineen. Sen hinta Suomessa on keskimäärin 90-100€.

Fiamma CarryBike & EasyDry
Teline kiinnitetään pyöreätelineen runkoputkiin (35mm) mukana tulevilla kiinnikkeillä. Telineen voi jättää kokoontaitettuna paikalleen ajon ajaksi, vaikka polkupyörät olisi telineessä. Kaikki mikä lisää pyörätelineen kuormitusta, on huomioitava lastatessa. Pyykkiteline vähentää kuormausta onneksi vain 1,2kg.

Fiamma EasyDry-lisäosa
CarryBike-pyörätelineeseen

Pyykkiteline voidaan asentaan Carry Bike-pyörätelineisiin, jonka runkoleveys on 60-80cm. Enimmillään telineessä on näin ollen 10,8m kuivatustilaa, ja minimissäänkin 9,0m. Vesisateellakin tämän kokonaisuuden päälle voi yrittää virittää pressua tms. sadesuojaa, jonka sisällä kiertäisi kuitenkin ilma.

Olen enemmän kuin tyytyväinen ostokseen, oli lapsiperhe tai ei. Tämän telineen päälle saa nimittäin kuivumaan myös vaikka teltassa kastuneet tyynyt..


Muita hyviä vaihtoehtoja karavaanarin pyykkien kuivatukseeen ulkona on tietenkin perinteinen naruviritys puiden väliin. Jokamiehen oikeudella ei tosin saa ihan kaikkialle pyykkinarujaan viritellä edes hetkeksi. Mutta halattavat puut tarjoavat kyllä reissaajan narulle sopivasti tukea, varsinkin kun muistaa, ettei puista saa katkoa pienintäkään oksaa, ellei puuta ja maata omista. Herrasmiessääntöihin kuuluu myös suojata pyykit katseilta piiloon, eli pitää maisema kauniina.

Keskellä puutonta peltoa käy sitten kaikki omilla jaloilla seisovat telineetkin. Karavanaarille tietenkin alumiinista valmistettuna kevyinä ja kokoontaitettavina. Nämä tietenkin vievät kokonsa puolesta jo säilytystilaa, joten omaan 5,99m pitkään peltikuoriaiseen ei tulisi kuuloonkaan.

Suurikkunallisten kulkimien ikkuna-aukkoihin kiinnitettävät pyykkitelineet, jotka voi mallista riippuen saada myös sisätiloihin viritettyä.

Avonainen ikkuna antaa sadesuojaa ja estää suoraan ylhäältä tulevaa aurinkoa polttamasta mm. tekstiilien värejä, mutta ikkunaa ei täysin saa kiinni telineen kera. Mikäli se nyt haittaa, eihän pyykkejä liikenteessä kuivata.

Pyykinkuivaus auton sisällä


Oikeastaan vain mielikuvitus ja matkailukulkimen sisätilojen tarjoamat mahdollisuuden mahdollistavat mitä kummallisimmat kuivaustelineet.

Mahdottomia määriä auton sisällä ei kuitenkaan voi kuivattaa, sillä pyykeistä haihtuva on ISO ongelma, varsinkin talvella. Hengityksen mukanakin kun vapautuu runsaasti kosteutta.

Matkailukulkimen asuintilan lämmitysmuodoista Truman ilmakeskuslämmitys lienee reissuvaatteita kuivattavalle kiitollisin, sen ollessa "kuivan sisäilman maineessa." Ja tarkoitan nyt korkeintaan lumen/sateen kastelemia ulkovaatteita ja nyrkkipyykkejä. Truman lämmittäessä vessasta kuivauskaapin, saa sinne katon pyyhe/henkaritelineeseen vettä valuvat lasketteluvaatteet kuivumaan.

Talvella auton sisätiloissa on mielestäni parasta kuivata vaatteet esimerkiksi Ikeasta ostetun suihkuverhotangon varassa henkareissa. Verhotangon voi pingottaa autossa sopivaan kohtaan ja jos siinä ei ole roikkunut henkarit, niin sitten siinä on roikkunut narun päässä kissan lelut jahdattavina.

Jos hankit suihkuverhotankoja tuplasti, ja osaat ommella pitkän tuubin vaikkapa froteepyyhkeestä, saat pienille kissoille mukavan riippumaton tai kulkureitin yläilmoihin, pujottamalla tangot tuubin sisään ja pingottamalla kangaan sopivan tiukaksi tankoja paikoilleen pingottaessa.

Ikea Botaren-suihkuverho 70-120cm 499€ tai 120-200cm 7,99€

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi sallittu anonyyminäkin. Kiitos kommentista!