lauantai 7. elokuuta 2021

Karavaanarin tekniset ja toiminnalliset vaatteet

Pientä tilaa kun asuttaa ahtaasti, on huomioitava kaikki. Siis ihan kaikki. 5,99 metriseen retkeilyautoon ei hirveästi vaatteita mahdu, varsinkin kun reissaajia on monta. Auton painorajatkin täytyy ottaa huomioon.

Tekniset ja toiminnalliset vaatteet eivät ole hevonhumppaa. On vaatteita jotka ovat teknisiä ja/tai toiminnallisia. Ne eroavat "vaan vaatteista" materiaaleiltaan, rakenteiltaan, kudosrakenteiltaan ja malleiltaan. Tämän toteamiseen tarvitaan joskus mikroskooppia, tosin, suosittelen luottamaan valmistajan kehuihin. Kaikki tekninenkään ei aina ole kallista.

Tekninen ja toiminnallinen vaate


Koska sääolosuhteet vaihtelevat Suomessa vuoden ympäri, on tämä pakko huomioida vaatteita hankkiessa, ja kerrospukeutumisella voittaa aina, - ajassa, rahassa ja tilassa! Monitoimisuuden lisäksi vaatteiden pitäisi toimia työssään, kuivua silmänräpäyksessä ja olla helppohoitoisia.


Mikä on tekninen vaate? 

Tekniset vaatteet on suunniteltu tukemaan erilaisia fyysisiä vaatimuksia, ne joustaa, hengittää ja pitävät olosi mukavana vaativissakin olosuhteissa ja hiostavimmankin suorituksen aikana. Tekniset materiaalit siirtävät tehokkaasti iholta erittyvää kosteutta ja pitävät sen kuivana. Tekninen materiaali myös kuivuu luonnonkuituja huomattavasti nopeammin. Teknisen vaatteen materiaalilapussa löytyy usein esimerkiksi; polyester, polypropeeni, polyamidi, nylon, spandex, elastan.

Tekninen ja toiminnallinen vaate

Mikä on toiminnallinen vaate? 

Toiminnalliset yksityiskohdat on usein huomioitu ja suunniteltu lisäämään mukavuutta ja parantamaan vaatteen tai suorituksen toimivuutta. Vaatteella on jokin toiminta tai toiminto. 100% villa on aina toiminnallinen. Sillä on luontaisia toiminnallisia ominaisuuksia. Esimerkiksi se tasaa lämpötilaeroja ja puhdistaa itse itsensä, vain tuulettumalla. Jopa hien ja virtsan. Kolme lasta villavaippahousuilla kestovaipattaneena, voin kokemuksen syvällä rintaäänellä puhua jo 21-12 vuoden takaisesta kokemuksesta. Näkyvät tahrat täytyy villasta puhdistaa mekaanisesti, ja joskus sekin tarvitsee pesun - villapesuaineella käsipesuohjelmalla. Toiminnallisuus voidaan myös ommella tai kutoa suoraan materiaaliin. Lentosukatkin lukeutuvat älyvaatteeksi, ne ovat materiaaleiltaan tekniset että kompressioltaan toiminnalliset.

Toiminnallinen vaate


Mistä teknisiä ja toiminnallisia vaatteita saa?

Melkein mistä vaan vaatteita myyvästä liikkeestä! Parhaiten urheiluvaateliikkeistä. Nykyisin pakolliset huomio/työvaatteetkin ovat usein sekä teknisiä että toiminnallisia. Tosin näissä on huomioitava lisäksi jo paloturvallisuus ja pesunkestävyys korkeissa lämpötiloissa, jolloin luonnonkuidut vievät voiton.

Helppous?

Teknisyys ja toiminnallisuus tuovat käyttöön helppoutta, mutta puhdistukseen vaativat ehkä hieman jo vaivaa.

Tekniset ja toiminnalliset vaatteet ovat usein keinokuituja, joten niitä ei pestä kuumassa, eikä lakanoiden kanssa samassa. Lakanat pestään 60 asteessa puuvillaohjelmalla, ja keinokuidut pestään 30 asteessa synteettiset- tai urheiluvaateohjelmalla, urheiluvaatteille tarkoitetulla pyykinpesuaineella. Pesukoneen synteettiset/sport-ohjelman vedenlämpötila ei vaihtele huuhtelu-ja pesuohjelmien välillä nopeasti, vaan kone lämmittää veden asteittain, max. 30-40 asteeseen.

GoreTex käsittely ei myöskään kestä mitä tahansa pesua ja ainetta! Kalvolliset vaatteet kannatta aina ensisijaisesti huuhdella vedellä heti likaannuttuaan, näin välttyy kuluttavalta pesulta.

Keinokuitujen huono puoli on nyppyyntyä ja imeä hajuja. Niille suunnitelluissa Sport-pyykinpesuaineissa tämä on huomioitu. Tuuletus ei usein riitä kovan käytön jälkeen, mutta onneksi keinokuiduilla on loistava hankauksen, pesunkertojen, ja värinpitävyyden kesto! Villa taas tuuletetaan, tarvittaessa useampikin päivä, sillä vesipesu kuluttaa villaa. Villan hankauksen kesto on heikko.

Fleecen saa märkänä kahisevaksi (eli tukkoon) yli 5% saippuaa sisältävällä pyykinpesuaineella, joten se kannattaa huomioida myös karavaanaripyykissä. Ei siinä tietysti ainakaan karavaanaripiireissä mitään vikaa ole, että kylpee yltäpäältä kahisevassa, mutta se fleecepusakka vaan on sen pesun jäljiltä tukossa, eikä hengitä. Fleecen saa toimimaan oikein pesemällä sen jatkossa alle 5% saippuaa sisältävällä pesuaineella.

Huuhteluaineet on myrkkyä kaikkien tekstiilien kuiduille. Ruokalusikallinen pyykkietikkaa huuhteluainelokeroon riittää pehmentämään kovan veden alueilla lakanakoneellisenkin, jos huuhteluainetta on pakko käyttää.

Tekninen ja toiminnallinen vaate

Hyöty?

Mitä hyötyä karavaanarille on teknisistä ja toiminnallisista vaatteista?
  • Silittämättä siistit jokapaikan höylät, pukeutui sitten villaan, silkkiin tai syntiseen synteettiseen.
  • Helppo pestä nyrkkipyykissä.
  • Tekniset vaatteet kuivuu unelman nopeasti ja tuntuu kosteanakin päällä kuivalta.
  • Ei tarvitse jonottaa kuivausrummulle/kaapille, kun teknisiä materiaaleja ei voi edes kaappikuivata!
  • Villaa ei tarvitse edes pestä, viikon voi hikoilla samalla vaatteella, kunhan saa tuulettua sen joka yö ulkona!
  • 100% villa on kesällä viileä ja talvella lämmin, sama t-paita käy.
  • Kerrastoa voi käyttää yöpukuna, jos sattuu olemaan yökaasua, tai naapurissa hätä, niin on jo siivot vaatteet valmiiksi yllä yöllisiin tositoimiin.
  • Kerrospukeutuminen helppoa samalla kesät-talvet-garderobilla.
  • Materiaalien jousto joka suuntaan.. antaa vatsalaukulle liikkumavaraa.

Suosikkini teknisisten materiaalien (synteettiset) pyykinpesuaineina;

  1. LV Sport pyykinpesuneste
  2. SERTO SPORTTI pyykinpesuneste
  3. Perlana Sport Active Care pyykinpesuneste (häiritsevän voimakas tuoksu)

Sporttipyykinpesuaineilla voi hyvin pestä luonnonkuidutkin reissun päällä! Sopii kaikille muille paitsi villalle ja silkille, mutta hätätapauksessa on pesty nekin sillä.

Villalle, silkille, herkille materiaaleille;


Karavaanarin pyykinpesuvinkki!

Pikkupyykki peseytyy itsestään kannellisessa sankossa ajomatkalla. Vettä ja pyykinpesuainetta sen verran, että likapyykki mahtuu sankossa hyrskymään, ja perillä riittää huuhtelu ja kuivaus. Jos perinteinen sanko ei mahdu mukaan, niin olemassa on kokoontaittuvia 10l sankoja kannella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi sallittu anonyyminäkin. Kiitos kommentista!