sunnuntai 4. huhtikuuta 2021

Renkaiden ja vanteiden pesu

Jos sinulla on yksi auto, on sinulla silloin todennäköisesti ainakin 8 vannetta renkaineen. Muistatko vielä, kuinka paljon rengassarjat vanteineen maksoivat? Paljon! Jos peset ja huollat autoasi, muista pestä ja huoltaa autosi vanteetkin.

Puhtaat renkaat olisi kivempi pussittaa säilöön, mutta viimeistään ennen renkaiden vaihtoa olisi hyvä ne pestä. Vanteiden pesu jää usein varjoon autonhoidossa. Harva suojaa vanteet vahalla myös sisäpinnoilta, yhtä usein kuin auton maalipinnan. Vaikka lakkapinta on usein aivan samanlainen niin auton maalipinnass, kuin vanteiden sisäpinnoillakin. Tavalliset lakatut kevytmetallivanteet tarvitsevat maalipintaa vastaavaa hoitoa. Etenkin vanteiden sisäpinnalle kertyy roimasti likaa, mikäli niitä ei pestä auton pesujen yhteydessä.

Lika irtoaa sitä helpommin, mitä vähemmän aikaa se on ehtynyt jämähtää kiinni. Piste. Tästä syystä olisi hyvä puhdistaa vanteet kauttaaltaan ennen kuin ne säilötään kesän tai talven ajaksi odottamaan allelaittoa. Piste.

Esipesu


Samoin kuin maalipinnasta, myös vanteista tulee huuhtoa enimmät liat ensin vähintään vedellä ja sitten esipestä runsasvaahtoisella pesuaineella mahdollisimman pehmeällä ja runsaskarvaisella harjalla (esim. Vikan) vettä ja pesuaineliuosta säästämättä. Päälle kunnon huuhtelu.

Liuotinpesu ei kuulu kotipihalle. Jos peset autoa tms kotipihalla, jossa ei ole hiekan- ja öljynerotuskaivoa, muista nämä säännöt:
  • ajoneuvoa voi pestä satunnaisesti piha-alueella.
  • älä käytä hiilivetyliuottimia sisältäviä pesuaineita
  • pesussa syntyvää jätevettä ei saa johtaa puhdistamattomana suoraan vesistöön
  • ajoneuvojen pesu ja huolto on kielletty katu- tai tiealueella ja muilla yleisillä alueilla
Tarkemmat säännöt löytyvät oman kunnan ympäristönsuojelumääräyksistä. Myös taloyhtiöt saattavat järjestyssäännöissään jopa kokonaan kieltää autojen pesemisen alueellaan. Ympäristölle paras paikka pestä autoa on huoltamoiden ja pysäköintihallien maksulliset pesupaikat. Niissä jätevedet johdetaan hiekan- ja öljynsuodatuskaivon kautta jätevesiviemäriin.

Kotimaisen FURE:n autoshampoon laimennussuhde on 1:1900.

Ennen esipesua rakkaimmista rakkaimman Sami Marttini (Smart by Mercedes-Benz) rengas näyttää tältä.
Kertaalleen 30%:lla FURE CAR SHAMPOO -pesuaineliuoksella kevyen pesun ja huuhtelun jälkeen näyttää tältä!Ta-Daa! Voi ku neo söpöt! Puhtaat kesätossulit!Raudanpoisto


Tämä on erityisesti vanteille tärkeä pesuvaihe jarrujen välittömän läheisyyden vuoksi.

"Mihin raudanpoistoainetta käytetään ja mitä on rautahiukkaset?

Aloitetaan aineen käyttötarkoituksesta. Raudanpoistajan tarkoituksena on poistaa auton vanteille ja maalipinnalle kerääntyvää rautapitoista likaa eli rautahiukkasia. 95% tästä tulee auton omista jarruista. Rautahiukkaset ovat suurennuslasin alla teräviä ja lujaan tarttuvia hiukkasia, jotka naarmuttavat helposti maalipintaa, jos niitä aletaan pesemään pois voimakeinoin. Nämä pystyy helposti näkemään auton kyljessä mustina tai ruosteen värisinä pisteinä. Ja juuri sen takia niille on suunniteltu oma aine, jolloin niiden poistaminen olisi turvallista ja vältettäisiin maalipinnan naarmutus."

Lue lisää Fure.fiSamasta syystä moni vannepesuaine pohjautuu samaan kemialliseen reaktioon kuin maalipinnoille tarkoitetut raudanpoistoaineet. Vannepesuaineena myytävä, rautaa poistava, tuote saattaa kuitenkin sisältää muutakin likaa puhdistavia ominaisuuksia.Pienpoiston voisi tehdä tässä välissä erillisellä pienpoistoaineella. Päälle huuhtelu ja lopuksi puhtoinen rengas vanteineen näyttää tältä! Jo vain passaa alkaa kuivaamaan ja vahaamaan, ennen renkaanvaihtoa!Lopuksi vanteet voi suojata vahalla tai muulla suojatuotteella. 

.....

Koska pääsin armaan Sami Marttini kanssa niin heikkoihin punoituksiin raudanpoistoaineen kanssa, että aloin kyseenalalistaa aineen tehoa, niin piti isännän pakettiauton renkaatkin hakea pestäväksi. Alla olevissa kuvissa 2 kesää käytetyt Ducaton vanteet, ja voi pojat miten verevää lystiä!
Nyt passaa vaihtaa näissä arctisissa olosuhteissakin kesätossut alle ja alkaa odottamaan oikeaa säätä koko auton pesuun. Autojen.

Testiin pääsee nimittäin Kärcherin painepesuriin lisätarvikkeena myytävä pyörivä harjasosa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi sallittu anonyyminäkin. Kiitos kommentista!