perjantai 9. huhtikuuta 2021

Kahvinkeitin kaasuliedelle

Hyvän kahvin ystävänä en juo suodatinkahvia, paitsi kylässä ja joskus reissun päällä. Suosikkini on ehdottomasti kapselikeitin kera espressokapseleiden. Siis lähinnä espresson maku ilman närästystä.

Italiaa ja italiankieltä opiskelleena Italian matkalla Sisiliassa sain paikalliset punomaan päätään juomalla useita tupla- tai triplaespressoja aidoilla pressokeittimillä valmistettuina, ilman suomalaista tapaa maidolla ja sokerilla. Rakastan kunnon kahvia ja suodatinkahvi ei ole kahvia. Se on ruskeaa lientä, jota sanotaan kahviksi. Siksi siis kutsun kapselikeitinten kahvia kahviksi, se sentään maistuu kahville.

Matkailuautoon tarvitaan/halutaan usein sähkötön kahvinkeitin 230v sähkön puuttuessa, koska 12v keittimellä menee yhden kupin keittämiseen noin 5h.

Ja voi pojat! Kävi kuulkaas niin onnekkaasti, että kerrankin satuin voittamaan arvonnassa! Voitin ehtaakin ehdamman Kahvinkeittimen. Isolla Koolla. Mutteripannun, jota mokkapannuksikin kutsutaan! Suuri kiitos TilesPoint, Mikkeli! Teillä oli kyllä niin ystävällinen ja iloinen palvelu, että tulemme kyllä vastavuoroisesti ja uteliaisuudesta käymään liikkeessänne Mikkelin reissulla! Myymänne kaakelit ovat kuin taideteoksia ja Caravan-tarvikkeet oivallinen lisuke 💝


Mikä on mutteripannu?

Mutteri/mokkapannun kehitti italialainen Alfonso Bialetti vuonna 1933, joka sai nimekseen italialaisittain Moka.

Tavalliseen suodatinkahviin verrattuna mokkapannulla saatu kahvi on vahvempaa ja kofeiinipitoisempaa, koska sillä saavutetaan paineen takia korkeampi lämpötila kuin kahvinkeittimellä. Paine on kuitenkin pienempi kuin espressokeittimillä saavutettava paine, joten kahvi poikkeaa varsinaisesta espressosta.

Pannun alaosa täytetään vedellä venttiiliin asti (se ainoa reikä alaosan mutterissa, josta ylimääräinen vesi vuotaa pois). Suodatin (varrellinen sihtikuppi) asetetaan paikalleen alaosan sisään ja täytetään hienoksi jauhetulla espressokahvijauheella. Yläosa, jossa on toinen suodatin (sihtilevy), ruuvataan tiukasti alaosaan kiinni.

Moka Animation.gifLämmitettäessä pannua liedellä (ei toimi induktioliedellä ilman välikappaletta) vesi alkaa kuumentua ja höyrystyä. Paineen kasvaessa vesihöyry pakottaa veden suodattimen putkeen ja ylöspäin kahvijauheen läpi. Lopulta kahvi kerääntyy yläosaan. Kun alaosa on lähes tyhjä vedestä, kuuluu pientä porisevaa ääntä. Tällöin pannu tulee poistaa liedeltä, jottei kahvi paahtuisi. Vinkkinä, ei kannata käyttää mutteripannua bakeliittikahvan vuoksi liian suurella kaasuliekillä. Ja tämä pannu se toimii leirintäalueilla vanhoilla perinteisillä valurautaliesilläkin tai mökin kamiinan liesilevyllä!

Mutteripannuja ei saa ikinäkoskaan laittaa astianpesukoneeseen, ja pesukin on suositeltavaa vain vedellä ja pehmeällä harjalla. Älä yritäkään puhdistaa pannua sisältä kiiltäväksi. Sen sisällä kuuluu olla käyttöjen jälkeen kahvinmusta pinta!

Jos ihmettelet pientä kokoa, niin tätä kahvia ei yleensä juoda muumimukillista, koska tämä on Kahvia. Mutta jos kahvikisat pidetään, niin juon kyllä vaikka muumimukillisenkin ilman maitoa ja sokeria. Voitan sinut kumminkin.


Mikä on perkolaattori?

Perkolaattori eli pulputuspannu on kahvinkeitin, jossa kahvin valmistustapa on periaatteeltaan sama kuin mutteri/mokkapannussa. Toisin kuin edellisessä, perkolaattorissa kahvin suodatus ei tapahdu paineistettuna eikä kahvi jää ylempään säiliöön.

Perkolaattorissa vesisäiliö on alimmaisena ja pannukarkea kahvijauhe annostellaan säiliön päällä olevaan sihtikuppiin. Kuumentunut vesi virtaa suodatinputkea ylös pannun yläosaan ja valuu sieltä kahvijauheen päälle. Suodatuttuaan neste valuu siivilän läpi takaisin alasäiliöön.

Sykli jatkuu kunnes koko nesteen lämpötila on lähellä kiehumispistettä, ja pannun pulputus lakkaa. Koska kahvi ei saa kiehua, pienentävät termostaatilla varustetut perkolaattorit pulputuksen päätyttyä lämmitystehoaan. 
Perkolaattoreita saa kaasu- ja sähköliesille, sekä avotulelle sopivina. Perkolaattoreita on saavana myös sähköisinä, joissa perkolaattorikeitin asetetaan sähkötarjottimelle, kuten esim. vedenkeitin. Perkolaattorilla valmistettu kahvi on tavallaan kuin suodatinkahvi, mutta kahvissa ei maistu suodatinpaperi, ja koska kahvi useiden käyttöjen jälkeen pinttyy keitimen sisäpinnoille, antaa se oman upean arominsa kahviin, kuten leipätaikinan juuri leivälle.


Suodatinkahvinkeitin kaasuliedelle?

Löytyy! Sunwind on patentoinut oman keittimen sanansa mukaan mille tahansa lämmönlähteelle. Minulla ei tästä kokemusta ole, koska en juo suodatinkahvia ja keittimen lasinen pannu ei reissukäytössä mielestäni ole hyvä vaihtoehto, eikä 2kg painokaan houkuta. Hymyilyttää ajatus nuotiosta ja minusta tämän kanssa sen äärellä. Vaikka itse en suodatinkahvi-ihminen olekaan, niin myönnän silti, että on varmasti ihan hyvä laitos, kun tarve ja halu kohtaavat.

Eli kyllä vain saa kaasuliedelläkin keitettyä suomaisille tuttua ruskeaa vettä 10 kuppia 13-15minuutissa, riippuen kaasupolttimon tehosta. Keittimessä on tippalukko ja keittää max. 12 kuppia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi sallittu anonyyminäkin. Kiitos kommentista!