sunnuntai 21. helmikuuta 2021

Kännykkäliittymävertailu Truma iNetSystem:iin

Tein vertailun kilpailevien teleoperaattoreiden mobiililiittymistä Truman etäohjaukseen.

Elisa Oyj on ainoa kotimaisessa omistuksessa oleva puhelinoperaattori. Tarkoittaa siis, että jokainen maksamasi senttikin jää Suomeen.


Etäyhteys

Truma tarvitsee etäohjaukseen joko Bluetooth-yhteyden tai kännykkäliittymän (SIM-kortti). Bluetooth-etäyhteys toimii paritetun ohjattavan auton/vaunun ja ohjaavan kännykän välittömässä läheisyydessä

Kännykkäliittymällä etäohjattava Truma taas tottelee kännykkäliittymien kuuluvuusalueilla, eli vaikka patikkapolunpuolivälistä, mutta vain, jos operaattorikuuluvuutta löytyy molemmilta etäkäytön SIM-korteilta, siis Trumasta ja patikkapolulla mukana kulkevasta kännykästä.

Kun saavut Bluetooth-yhteyden kuuluvuusalueelle, käyttää iNetSystem etäohjauksessa automaattisesti ensisijaisesti tätä yhteysmuotoa, paritettujen laitteiden välillä.

Truman kännykkäliittymä, siis toiminnassa oleva SIM-kortti, pitää olla kokoa "mini". Tämän ja 2 muutakin kokoa saat automaattisesti nykyisin kaikilta operaattoreilta. Nettiä ja 1000min puheaikaa et tarvitse edes kaupanpäälle, sillä Truma käyttää SIM-korttia vain tekstiviestien lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Ei siis nettiä!


Liittymän (SIM-kortin) hankinta


DNA Super Prepaid-liittymän voin (ainakin) ostaa heti käyttöön R-kioskeilta, DNA myymälöistä, tai tilaamalla postitse kotiin. En löytänyt virallista listausta aloituspakkauksen myyntipaikoista.

- Ei kysytä yhteystietoja, henkkareita, laskutustapaa, eikä tarkasteta luottotietoja.

- Saldoa ladattava etukäteen ja huolehdittava näin, ettei liittymä sulkeudu! 

- Aloituspakkaus 4,90€, sisältää 5€ saldoa, on "voimassa 180 päivää (6kk) käyttöönotosta tai 365 päivää (12kk) viimeisimmästä latauksesta". Tekstiviesti 0,066€/kpl.

Saunalahti Prepaid-liittymän voin ostaa heti käyttöön R-kioskeilta tai Elisan myymälöistä.

- Ei kysytä yhteystietoja, henkkareita, laskutustapaa, eikä tarkasteta luottotietoja.

- Saldoa ladattava etukäteen ja huolehdittava näin, ettei liittymä sulkeudu!
 
- Aloituspakkaus 5,90€, sisältää 6€ saldoa, "liittymä on ennen ensimmäistä latausta voimassa 3 kuukauden ajan aktivoinnista. Jokaisesta latauksesta lukien liittymä on voimassa 12 kuukautta". Tekstiviesti 0,066€/kpl.

Elisa Mobiililaajakaista Tablet 4G-liittymän voin ostaa heti käyttöön Elisan myymälöistä tai tilamaalla postitse kotiin.

Kysytään yhteystietoja, henkkareita, laskutustapaa, tarkastetaan luottotiedot.

- Kiinteä kuukausimaksu 2,90€, liittymä ei sulkeudu käyttämättömyyttään, mutta laskut erääntyy käyttämättömänäkin maksettavaksi.

Avausmaksu 4,90€ + kuukausimaksu 2,90€ (7,80€), tekstiviesti 0,091 eur/kpl (Saunalahti-liittymiin 0,06 eur/kpl, muita liittymän ominaisuuksia ei Truma hyödynnä)

Elisa Laitenetti-liittymän voin ostaa heti käyttöön Elisan myymälöistä tai tilamaalla postitse kotiin.

- Kysytään yhteystietoja, henkkareita, laskutustapaa, tarkastetaan luottotiedot.

- Kiinteä kuukausimaksu 3,90€, liittymä ei sulkeudu käyttämättömyyttään, mutta laskut erääntyy käyttämättömänäkin maksettavaksi.

- Avausmaksu 4,90€ + kuukausimaksu 3,90€ (8,80€), sisältää 100 tekstiviestiä/kk (muita liittymän ominaisuuksia ei Truma hyödynnä) 


Muiden operaattoreiden Prepaideja/liittymiä en huomioi vertailussa koska a) identtinen hinnasto, b) heikko kuuluvuus tai c) Truman etäohjaukseen heikommat ominaisuudet / kalliimpi hinta.


Liittymien erot Truman etäohjauksessa


Painotan vielä kerran, että Truma käyttää etäohjauksessa ollessaan VAIN tekstiviestejä! Liittymän internetyhteydellä tai netin nopeudella ei siis edelleenkään ole mitään merkitystä. Mutta, otin vertailuun tällä hetkellä uusina liittyminä myytävänä olevat;  kaksi tasavertaista kilpailevan operaattorin Prepaid-liittymää, sekä kaksi kuukausimaksuiltaan edullisinta kiinteää liittymää. 

Prepaid-liittymä Truma iNet System käytössä;
  • Liittymä pysyy voimassa vain lataamalla säännöllisesti saldoa, varsinkin ensimmäinen lataus 3kk sisään on merkityksellinen!
  • Liittymässä ei ole avausmaksua.
  • Jos unohtaa ladata ensimmäisen kerran saldoa liittymän hankittuaan, liittymä kuolee pysyvästi 3-6kk kuluttua.
  • Jos unohtaa ladata toisen kerran saldoa ja kortin saldo on 0€, mutta edellisestä saldon lataamisesta ei ole vielä 12kk, tällöin Truma toimii vain Bluetooth-yhteydellä, sen kuuluvuusalueella, eli välittömässä läheisyydessä, koska kortilla ei ole katetta etäyhteyden käyttöön.
  • Jos lataat saldoa 100€, mutta et käytä sitä 12kk:n aikana, etkä lataa lisääkään, niin liittymä sulkeutuu pysyvästi ja menetät ladatun omaisuuden pysyvästi. Reklamaatio ei auta.
  • Pitää muistaa tarkastaa päivämääriä ja saldo.
  • Liittymä täytyy poistaa Truma iNet Boxista ja asentaa kännykkään, tarkastaakseen voimassaolo-päivämäärän ja saldon, sekä ladatakseen saldoa.
  • Saldoa voi ladata myös esim. tietokoneella, jos muistaa liittymän numeron. Tällöin SIM-korttia ei tarvitse poistaa Truman iNet Boxista.
  • Liittymää voi käyttää lisäksi myös riistakameroissa, navigaattorissa, (vara)kännykkäliittymänä, tabletissa nettiliittymänä..

Kuukausimaksullinen-nettiliittymä Truma iNet System käytössä;
  • Liittymä maksaa joka kuukausi, käytti sitä tai ei.
  • Liittymä sisältää tietyn määrän valmiiksi määriteltyjä ominaisuuksia, tarvitset niitä tai et.
  • Liittymät pääasiassa netin käyttöön tarkoitettuja, jonka takia tekstarit kalliimpia.
  • Liittymät irtisanottavissa ilman määräaikaa, ellei ole itse avioitunut määräajaksi hinnan perässä.
  • Avausmaksu liittymää avatessa.
  • Ei tarvitse muistaa päivämääriä saldon lataamiselle.
  • Ei tarvitse muistaa tarkastaa ja ladata saldoa.
  • Luottotiedot pitää olla kunnossa.
  • Liittymää voi käyttää lisäksi myös riistakameroissa, navigaattorissa, (vara)kännykkäliittymänä, tabletissa nettiliittymänä..

Kaikki liittymät joissa on mahdollisuus lähettää ja vastaanottaa tekstiviestejä, ovat Truma-yhteensopivia mini-kokoisella SIM-kortilla. Tästä syystä ei voi sanoa mikä on paras, sen määrittelee halu ja tarve.

Vinkki!

SIM-kortilla on oletuksena PIN-koodin kysely pois päältä.

DNA Super Prepaid-liittymää voi hallinnoida puhelimeen asennettavalla DNA Prepaid-sovelluksella, mutta se toimii vain, kun kyseinen voimassa oleva Prepaid-SIM on asennettuna kännykkään. Sovelluksen käyttö veloittaa saldosta 0,99€ tiedonsiirtomaksun.


Sovelluksen avulla voit;
  • tarkistaa puhelinnumeron, saldon, liittymätyypin ja voimassaoloajan (ne tärkeimmät!)
  • ostaa paketteja (esim. netti, puhe, tekstari...)
  • kytkeä turvaominaisuudet (vaikka folioa parempaa ei ole!)
  • tarkastella veloitushistoriaa (köyhät kyykkyyn)
  • ladata lataussetelin (ostettu kaupan "tupakkahyllyltä" arpojen vierestä)
  • muuttaa dataroaming-rajoitusta (ulkomaan matkaajat!)
  • vaihtaa liittymäsi kielen (till exempel på svenska)

Helpointa on asentaa Prepaid-liittymän SIM-kortti Truman iNet Boxiin ja ladata saldoa DNA Laturilla, toisen käännykän/tietokoneen/tabletin kautta. Kyseisen osoitteen kautta voit ladata saldoa minimissään vain 5€. Näin pienen latausminimin suhteen DNA on ainoa operaattori. Kilpailevilla minimi on 10€. 

DNA Prepaid-liittymän saldon ja voimassaoloajan voit tarkastaa sovelluksen lisäksi myös näppäinkomennolla *100# ja painamalla soita-painiketta. Tai lähettämällä maksuttoman tekstiviestin SALDO numeroon 14000.

En ehkä ole tällä insinöörimäisellä sentinvenyttäjän liittymävertailulla satojentuhansien eurojen matkamökkien kanssa samalla lähtöviivalla, mutta säästö se on pienikin säästö! Varsinkin, kun Truma ei ole se, joka niitä tekstiviestejä juurikaan lähettelee, vaan me kännyköinemme, jotka sitä Trumaa ohjailee!

Lämpöisiä kilometrejä lapin lumille ja ihastuttavan vilpoisia ilmastoinnin viileyksiä Keskis Veskun parkkikselle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi sallittu anonyyminäkin. Kiitos kommentista!